Kuo užimti vaikus per vasaros atostogas?

vasara

Visi laukia vasaros! Dėl šilto ir gero oro, dėl atostogų, dėl uogų ir vaisių, dėl kelionių ir žaidimų gamtoje, prie jūros ar ežero, dėl daugiau praleisto laiko su šeima. Vasarą nuo darželių bei mokyklėlių ilsisi ir mažieji smalsučiai.

Dažnai tėveliams iškyla klausimų – kaip turiningai praleisti laiką, kad vasaros dienos ir popietės būtų prasmingos ir įsimintinos. (Na, ir kad mažajam rugsėjo pirmąją būtų ką papasakoti auklėtojai bei draugams!) Pateiksime keletą idėjų, ką įdomaus nuveikti su vaikais vasaros atostogų metu.


Parenkite šeimos metų albumą

Leiskite savo vaikui pabūti šeimos žurnalo redaktoriumi. Nepatingėkite atspausdinti įsimintiniausias šeimos akimirkų nuotraukas, kurių yra apstu kiekvieno šeimos nario telefone. Ir didelioje knygoje-sąsiuvinyje leiskite vaiko kūrybai lietis per kraštus. Tegu jis karpo, klijuoja, naudoja iškarpas iš žurnalų, spalvina, piešia, rašo savo komentarus. Tai bus ypatingas šeimos atsiminimas visam gyvenimui! O taip pat gali virsti puikia tradicija rengti tokias knygas kiekvienais metais.

Surenkite šiemos pikniką

Auksinė taisyklė: maistas gamtoje – skaniausias! Surenkite šiemos pikniką gamtoje, parke ar prie jūros. Pasirinkite dieną, kada dalyvauti galėtų visi šeimos nariai, gal net ir seneliai. Sutepkite sumuštinių, pagaminkite sveikų užkandžių, iškepkite pyrago. Arba net galite paeksperimentuoti – gamtoje pasiūlyti tą patiekalą, kurio įprastai namie mažieji atsisako. Veikiausiai gamtoje bus viskas sušlamšta!

Žinoma, nepamirškite ir nesudėtingų lauko žaidimų su kamuoliu, skraidančia lėkšte, šokdyne. Po fizinės veiklos maistas pasidarys dar skanesnis!

Atlikite „Užduočių dėžutės“ veiklas

Lietingomis ir šaltomis vasaros dienomis tenka linksmybių ieškoti namuose. Prenumeruokite „Užduočių dėžutę“ ir kas mėnesį gausite naujų, netikėtų užduočių, kurias kartu su mažaisiais smalsuoliais smagiai atliksite drauge. Užduotys įvairiapusiškai lavina 3-6 metų vaikus ir yra smagios, tad vaikai noriai įsitraukia į kūrybinį procesą.

Daugiau informacijos rasite čia. 

Išeikite į žygį ir rinkite „įkalčius“

Išsiruoškite kartu su šeima į nesudėtingą žygį gamtoje: į mišką, palei upę, per pievas. (Tik nepamirškite apsisaugoti nuo erkių ir kitų vabzdžių!) Tobuliausia, jei keliausite pėstute ir eidami ne tik dainuosite visiems žinomas dainas, bet ir rinksite žygio įrodymus: akmenukus, smilgas, paukščio plunksnas, gėlytes ir panašiai. Sugrįžę namo parenkite didelį plakatą-žemėlapį, kur mažieji atvaizduotų žygio trajektoriją, suklijuotų surinktus „įkalčius“.

Surenkite vandens mūšį

Karštą vasaros dieną, kai nekeliaujate prie vandens telkinių, kieme galite pasidaryti gaivinantį, draugišką vandens mūšį. Įdomiausia, kai kovoja daug lygiaverčių varžovų. Dar įdomiau, jei kovoja komanda prieš komandą. Apsiginkluokite vandens šautuvais arba pasigaminkite vandens „bombas“ iš balionų. Ir pirmyn į mūšį!

Tik nepamirškite, jog laimi draugystė!

Rinkite šiukšles gamtoje

Pilietiškumo ir meilės gamtai pravartu „skiepyti“ nuo mažų dienų. Surenkite gamtos valymo akciją. Apsiginkluokite maišais, pirštinėmis ir pirmyn į teritoriją rinkti šiukšlių. Vaikams bus dar įdomiau, jeigu bus paskelbtas konkursas ir daugiausiai surinkęs šiukšlių laimės specialų prizą!

Meno pleneras gamtoje

Nėra nieko įdomiau kaip išbandyti naujus dalykus! Tapkite menininkais ir dalyvaukite plenere gamtoje. Įsigykite drobių, molbertų ir išeikite su mažaisiais į gamtą. Atraskite įdomių vietų ir leiskite vaikams tai atvaizduoti savo piešiniuose. Atminkite, mene nugalėtojų nėra! Mėgaukite procesu ir pagirkite mažuosius už pastangas ir jautrų žvilgsnį gamtai.

Pagaminkite inkiliuką iš ledų pagaliukų

Vasara – ledų metas! Pasiūlykite vaikams idėją rinkti ledų pagaliukus, o vasaros pabagoje iš jų pagaminti inkiliuką paukščiukams. Šią puikią idėją pavyko rasti Craft Project Ideas tinklaraštyje. 

Na, o jeigu vis dėlto per vasarą nepavyktų surinkti reikiamo kiekio pagaliukų, juos galima įsigyti čia.

Juk reikia bet kokia kaina pasistengti, kad paukščiukai turėtų namus!

Pasigaminkite savo glotnutį

Vasara – uogų ir vaisių metas, kuriuos būtina valgyti, kad visą žiemą išliktume stiprūs ir sveiki. Pasiūlykite vaikams kitokią uogų ir vaisių alternatyvą – susiplakti glotnutį (angl. Smoothie). Tai skanu ir itin sveika!

Leiskite vaikams eksperimentuoti, išbandyti įvairių receptų ir viską atlikti patiems. Juk virtuvė ne tik mamos „mėgstamiausia“ vieta, tai visos šeimos erdvė! Tinklaraštyje Care radome keletą sveikų receptų idėjų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *