Kokybiškas laikas su vaikais – mada ar būtinybė?

Kokybiškas laikas su vaiku - mada ar būtinybė

„Su vaiku būnu visą dieną, apie kokią kokybę čia kalbama?“, – jūs galite taip pagalvoti. Tačiau specialistai signalizuoja: tik kokybiškai praleistas laikas su vaiku gali duoti puikių rezultatų jūsų tarpusavio ryšiui. Todėl meskite į šalį telefoną, išjunkite televiziją bei kitus jūsų dėmėsį „vagiančius“ objektus – būkime su vaiku kokybiškai.

„Užduočių dėžutė“ skelbia iššūkį tėvams: kasdien praleiskite bent 15 minučių kokybiškai su savo vaiku. Žaiskite, skaitykite, kalbėkitės, tvarkykitės, gerkite kakavą, eikite į lauką, pieškite, svajokite ir t. t. Visa tai užfiksuokite ir kelkite nuotrauką į Instagram su grotažymę #15minsuvaiku, būtinai pažymėdami ir @uzduociudezute.

1. Stiprinkite tarpusavio ryšį

Pastaruoju metu vis garsiau kalba pediatrai, vaikų psichologai ir kiti mokslininkai, kad per pirmus 3 vaiko gyvenimo metus formuojasi jo asmenybė bei psichika. Būtent todėl pamažu „ilgėja“ motinystės atostogos – mamos nusprendžia kuo daugiau būti su vaiku bei kurti saugų, prieraišų ryšį su savo atžala.

Domėkitės vaiku, ką jis veikė darželyje ar mokykloje, apie ką jis svajoja ir galvoja. Žaiskite kartu, išeikite į lauką: pasimėtykite kartu rudeniais lapais, nučiuožkite su vaiku nuo čiuožyklos, pasiupkite drauge. Tai itin stiprina jūsų draugystę ir ryšį. Vaikas suvokia, jog tėtis ar mama yra savas jo mažame pasaulyje.

2. Stiprus ryšys = lengva paauglystė

Specialistai akcentuoja, jog laiku užmegztas tvirtas ryšys vaikystėje lemia lengvą paauglystę. Vaikas, kuris pasitiki savo tėvais ir žino, kad bet kokioje situacijoje pas juos ras užuoveją, pagalbą, draugišką patarimą,  neturi preteksto maištauti ir kovoti su savo gimdytojais.

Jei tėvai nuo mažų dienų domėsis vaiko emocinių pasauliu, padės suprasti jo jausmus, vaikui neiškils neaiškumo bei pasimetimo paauglystėje, ieškant savojo identiteto. O taip pat, turint gilų ryšį su tėvais, paauglys ateis pas mamą ar tėtį pasikalbėti apie sunkumus, iškilusias emocines problemas.

Paauglystėje atsiradęs savarankiškumas nebūtinai rodo vaiko brandumą, tai gali būti nesaugaus, vieniško palikto ir viduje pasimetusio vaiko bruožas. Todėl pradėkite kalbėtis ir bendrauti su vaiku jau dabar.

3. Tvirtas vertybinis pamatas – sėkmingos asmenybės pradžia

Vaikas, kuris vaikystėje buvo mylimas bei turėjo gilų ryšį su tėvais, yra emociškai stabilesnis bei turintis aiškią vertybių sistemą. Tėvai, leisdami kokybiškai laiką su vaiku, jam padeda įsisąmoninti kas yra gerai bei kas ya blogai. Leisdami laiką su tėvais, vaikai turi daugiau progų juos stebėti, analizuoti ir sekti jų pavyzdžiu.

Jei vaikui tėvai yra autoritetai – išorinio pasaulio sunkumai, tokie kaip: draugo išdavystė, nelaiminga meilės ir t.t., – bus pakeliami kur kas lengviau. Todėl tėvams nepakanka vien tik leisti laiką ir mokyti, reikia būti gyvu savo vertybių pavyzdžiu.

4. Pasitikėjimas tėvais – pasitikėjimas savimi

Pasirodo, kokybiškas laikas, praleistas su tėvais, ne tik kuria tvarų tarpusavio ryšį, bet ir augina vaiko pasitikėjimą savimi. Bendraukite su vaiku, būkite jo draugu, įtraukite jį į savo veiklas. Vaikas jausis mylimas ir reikalingas, pakils jo savivertė.

5. Pažinkite savo vaiką!

Sakoma, jog tėvai, laiku pastebėję vaiko polinkį į tam tikrą sritį bei paskatinę, gali užauginti genijų. Leiskite laiką su vaiku, žaiskite įvairiausius žaidimus, išbandykite veiklas, kuriose atsiskleidžia vis kitokie vaiko gebėjimai, ir stebėkite, kam vaikas turi polinkį. Taip padėsite jam pasiekti geresnių rezultatų gyvenime.

Taip pat tėvai, leistami laiką su vaiku, pastebi ir silpnąsias vaiko vietas, kurioms reikia daugiau pastangų paruošti. Vaiko ugdymas nėra vien tik pedagogų darbas, juk tėvai savo vaikus turi pažinoti kur kas geriau ir padėti mokytojams sustiprinti savo vaiko silpnąsias ugdymo spragas.

6. Menka įtaka iš išorės

Vaikai, turintys tvirtą ryšį su tėvais, neprisiriša prie savo nebrandžių draugų. Natūralu, kad augant vaikui, atsiranda poreikis vis daugiau laiko leisti su savo bendraamžiais. Tačiau jei vaikas užaugo turėdamas artimus santykius su savo tėvais, jeigu jie su juo leido daug kokybiško laiko, vaiko vertybinėje sistemoje tėvai bus aukščiau ir nebrandūs draugai negalės padaryti didelės įtakos ar formuoti vertybių.

7. Užauginkite kūrybišką asmenybę

Dažnai tėvai, būdami su vaiku, jam duoda plančetę ir eina dirbti savų darbų. Deja, taip vaikas nesukuria ryšio su mama ar tėčiu, o atvirkščiai – tampa priklausomas nuo „surogatinių motinų“, skaitmeninio laiko užimtumo.

Siekiant užauginti kūrybišką asmenybę, būtina išlaikyti balansą visame kame: žaiskite patys su vaiku, supažindinkite su technologijomis, žiūrėkite kartu filmukus, juos analizuokite, rengite žaidimų čempionatą, kartu kurkite, pieškite, skaitykite ir t.t. Taip pat leiskite vaikui būti su benraamžiais bei suteikite jam progų pabūti vienam. Tokia gyvenimo įvairovė augina kūrybišką ir brandžią asmenybę.

Vaiko auginimas nėra lengvas ir patogus darbas, tai daug kantrybės ir išmonės reikalaujantis procesas. Tačiau atminkite, kad laikas bėga negrįžtamai, o jūsų vaikas, jau niekada nebebus toks mažas! Nepraleiskite akimirkų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *